Albert logo - 25 letMenu
Detail receptu - Grilovaná provensálská rajčata s česnekovým konfitem, balsamicovou omáčkou, grilovanou zeleninou a nokem z gorgonzoly

Grilovaná provensálská rajčata
s česnekovým konfitem, balsamicovou omáčkou, grilovanou zeleninou a nokem z gorgonzoly

Čas přípravy
60 minut

Jak na to?

Česnek konfit (vaření v oleji) – Extravirgin, oloupaný česnek a tymián pomalu vaříme na 80 stupňů cca 15min.

Balsamico omáčka: Balsamico a cukr povaříme cca 5min dokud nám směs lehce nezhoustne (ideální vyzkoušet na studeném talíři).

Brambory opláchneme a poté upečeme v troubě na mořské soli cca 25min (do měkka).

Sýrový nok: Nastrouhanou gorgonzolu a eidam smícháme s bílým jogurtem, odtučněným tvarohem, solí a pepřem (vznikne hustá směs, ze které snadno vytvarujeme nok).

Pečená rajčata: Seřízneme špičky rajčat a ze strany stopky částečně vydlabeme cca 1/4, posypeme provensálským kořením, osolíme, posypeme strouhankou, zalijeme olivovým olejem a pečeme v troubě na 180 stupňů po dobu 10 minut.

Grilovaná zelenina: Cibuli nakrájíme na kolečka, papriky na čtvrtiny, cuketu na silnější plátky, lilek na slabší kolečka. Vše osolíme a ogrilujeme tak, aby zelenina zůstala stale mírně křupavá.

Co budu potřebovat?

Suroviny pro 4 osoby

Rajčata střední

4 ks

Provensálské koření (nebo čerstvý tymián, rozmarýn, šalvěj)

 

Extravirgin olej

1,5 dcl

Česnek

20 storužků

Tymián

15 větviček

Strouhanka

1 polévková lžíce

Cherry brambůrky

8 ks

Cuketa

1 ks (na 8 plátků)

Cibule velká

1 ks (nakrájím na 4 silnější kolečka)

Paprika žlutá

2 ks

Lilek

1 ks

Mořská hrubá sůl (na pečení brambor)

 

Sýr gorgonzola

50 g

Sýr eidam 30%

50 g

Bílý jogurt

100 g

Ocet balsamico (tmavé)

1,5 dcl

Odtučněný tvaroh

1 polévková lžíce

Cukr krystal

1 dcl

Odeslat recept e-mailem

Recept jsme úspěšně odeslali.